Que és la Vexil·lologia?

 

La vexil·lologia és la ciència dedicada a l’estudi de les banderes, siguin les dimensions, colors o els elements que puguin formar una bandera. La gran majoria de països tenen una associació vexil·lològica que valida les seves pròpies banderes o aconsella i aprova la creació de noves banderes o la modificació de les existents. Totes aquestes associacions s’uneixen sota la FIAV (Federació Internacional d’Associacions Vexil·lològiques) on es fan trobades cada dos anys. La paraula vexil·lologia prové del llatí vexillum.

Els símbols, en molts casos són coses sagrades per moltes persones i provoquen sentiments molt profunds, com per exemple potser la bandera d’un pais o una regió, son sentiments que es passen de pares a fills. L’origen d’aquestes ensenyes es molt antic, de temps prehistòrics, on les persones formaven grups per conviure. Dins d’aquests grups normalment sempre hi havia un líder, aquest individuu solia portar un distintiu, ja fos una peça de roba, un pal amb plumes, banyes o pells o una llança amb un emblema. Aquest distintiu es coneix com a Vexil·loide.

Els vexil·loides van evolucionar i es fabricaven de fusta o metall, i fins i tot eren pintats. Un altre ús que tenien eren ser usats per celebrar una reunió, indicar una direcció de marxa i en cas d’atac o defensa guiar els moviments dels guerrers.

El vexil·loide més antic que es coneix es una asta de metall, amb un quadrat metalic i al cap de l’asta una aguila, utilitzat a Persia. Es data de fa uns 5.000 anys a.c.. Els Romans varen copiar també l’us de vexi·loides, fent-lo servir com a estandart de les legions, el més famós el Aquila.

Signums de les Legions Romanes:

 

Una representació de vexil·loides més antigues que es coneixen és la paleta del Rei Narmer (Egipte) de l’any 3000 a.c. que està exposada al museu del Cairo.

El guerrer Genghis Khan portaba en els seus exercits una llança amb una bola de metall o una cua de caball lligada. Aquest emblema fou utilitzat  posteriorment per exèrcits Turcs i un comandant de l’Exèrcit Polac dels segles XVII i XVIII.

Genghis Khan i els reconeguts emblemes fets amb cues de cavall, va ser un dels imperis més grans de la història conquerint gairebé tot Àsia.

Els Azteques també tenien els seus propis vexil·loides que eren fets de moltes plumes i metalls com or, plata i coure.

azteca

Els vexil·loides eren l’avant passat del que ara coneixem com a banderes. La primera bandera reconeguda data de l’any 1.500 a.c. feta a Xina, els xinesos van ser els primers en fabricar seda i teixir tela, d’aqui aparagué la primera bandera.

Reproducció de la primera bandera xinesa:

Representació en 3D de la primera bandera xinesa:

La jerarquia de la societat xinesa es veia en el numero de banderes que utilitzaven l’emperador, noblesa, comandants de l’exèrcit i gobernadors. Els símbols mes comuns dins les banderes eren el drac, el tigre, el falcó, la tortuga i la serp. Amb el temps les formes de les banderes van anar canviant, de ser un quadrat o ser triangular.

Els Mongols també van apropiar-se de les banderes després de la conquesta de Xina, aquestes eren algunes de les seves banderes:

 

La primera bandera coneguda a Europa perteneixia a la marina Grega. Era formada per l’emblema del vaixell almirant amb un fons de color purpura. A les pintures dels frescos de Paestum del l’any 330 a.c. exposades al Museu Nacional de Nàpols apareixen dues banderes samnites, les més antigues reconegudes a Europa.

Bandera Samnita al Museu de Nàpols:

 

Els Romans tenien una bandera quadrada normalment de color vermell on hi podía apereixer el numero de la unitat, emblema o rostre de l’emperador. La van anomenar vexillum.

vexillum romano

Cada clan dels samurais japonesos també tenia la seva propia bandera:

 

Penó (Sashimono) utilitzat al Japó que portaven a l'esquena alguns soldats durant la batalla.

Penó (Sashimono) utilitzat al Japó que portaven a l’esquena alguns soldats durant la batalla.

 

Unitats de l’Imperi Otomà d’Egipte:

imperio otomano

 

Vexil·loide de l'Imperi Otomà.

Vexil·loide de l’Imperi Otomà.

 

Banderes utilitzades per la infanteria francesa del segle XVII:

 

A partir d’aqui les banderes van evolucionar com les coneixem avui en dia, de diferents mides i normalment de forma rectangular, i que actualment segueixen els següents patrons:

tipus de banderes tipus de banderes2 tipus de banderes3 tipus de banderes4

La bandera territorial (o d’un país) més antiga és la bandera de Dinamarca (Dannebrog) que data de l’any 1219:

bandera dinamarca 1219

 

 

Xarxes socials

 Banderes del dia

Publicitat

Web Hosting