Regne Unit, Gran Bretanya, Anglaterra? Quines diferències hi ha?

 

En moltes ocasions tant a peu de carrer com en mitjans de comunicació, sense anar més lluny avui ho he sentit a la ràdio, es fa referència al Regne Unit de forma incorrecta. L’error més comú és referir-se al Regne Unit com a Gran Bretanya, ja que Gran Bretanya es el nom que rep la illa més gran de les illes Britàniques, no és un país, és un nom demogràfic. Alguna vegada també havia sentit referir-se a la unió com a Anglaterra, a seques, també és incorrecte, ja que Anglaterra és un dels 4 països que forma el Regne Unit, tot i que fou el que va iniciar la conquesta dels altres.

 

Mapa del Regne Unit.

Mapa del Regne Unit.

 

nota El nom correcte del Regne Unit és: Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord.

 

Actualment el Regne Unit es compon de 4 països: Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del nord, la capital és Londres. Del 1801 al 1922 el Regne Unit abastava totes les Illes Britàniques, fins que en aquest any, el 1922 Irlanda es va independitzar del Regne Unit, però 6 comptats del nord van continuar lligats al Regne Unit, el que es coneix com a Irlanda del Nord. Irlanda va passar a ser una república el 1949, anomenada fins a dia d’avui com a República d’Irlanda.

 

Mapa dels països que formen el Regne Unit.

Mapa dels països que formen el Regne Unit.

 

Per tant es pot diferenciar el Regne Unit polític amb la denominació geogràfica, les Illes Britàniques inclouen les dues illes més importants, l’Illa d’Irlanda o Illa Esmeralda que alberga la República d’Irlanda i la Irlanda del Nord, i per altre banda l’illa de la Gran Bretanya, que hi ha els següents països: Anglaterra, Escòcia i Gal·les.

A part dels països del Regne Unit, hi ha tres batllies que tenen dependència de la corona (Crown Dependency) són illes autònomes en què el Regne Unit les representa internacionalment i protegeix militarment. Al no formar part oficialment del Regne Unit no pertanyen a la Unió Europea. Aquestes illes són:

 

Bandera de la batllia de Guernsey.

Bandera de la batllia de Guernsey.

 

Bandera de la Illa de Man.

Bandera de la Illa de Man.

Bandera de la batllia de Jersey.

Bandera de la batllia de Jersey.

 

nota Una batllia es coneix com a un territori sota jurisdicció, normalment d’un país. Antigament podia ser sota nom d’un rei.

 

La bandera del Regne Unit es coneix com a Union Jack, es va formar amb el temps, quan Anglaterra va conquerir Escòcia, l’any 1606, aquí es va formar la primera unió, la creu de Sant Jordi (Anglaterra) va quedar per sobre la creu de Sant Andreu (Escòcia). L’any 1801 Anglaterra va dominar l’illa d’Irlanda i es va formar el Regne Unit, afegint a sota la bandera la creu de Sant Patrici (Irlanda).

 

union flag composition

 

 

nota La bandera de Sant Patrici era utilitzada pels anglesos per referir-se a Irlanda, aquesta bandera no era reconeguda pels irlandesos, que tenien la seva pròpia, era el fons de color verd amb una arpa i l’inscripció: Erin Go Bragh (Irlanda per sempre).

flag erin go bragh

Regne Unit

Xarxes socials

 Banderes del dia

Publicitat

Web Hosting