Els Neturei Karta: ultraortodoxos jueus contra l’estat d’Israel

 

Els ultraortodoxos jueus coneguts també com a Haredim (temorosos de Déu) viuen al barri humil de Mea Sharim (Cent Portes) al nord de Jerusalem, allunyats del progrés, la tecnologia i seguint al peu de la lletra la Torà i les seves prohibicions. Es reconeixen per la seva vestimenta negra, barret negre, barba i tirabuixons als cabells.

Dins d’aquesta societat tancada les dones tenen poc pes ja que es limiten a tenir fills (la mitjana és de 7 fills per família) tot i que algunes treballen de mestres. La funció dels homes és la d’estudiar la Torà i l’Estat d’Israel els paga per fer aquesta funció. Se n’estima que hi ha un milió i mig de Haredims a tot el món on la meitat viu a la capital israeliana i a la ciutat de Bené-Berac.

haredim

Els enfrontaments i discussions contra altres jueus no ultraortodoxos o la policia solen ser habituals al barri o voltants. Tot seguit es poden veure cartells a les parets de Mea Sharim on es reclama que grups de turistes i dones vestides amb “roba immodesta” no entrin al barri.

mea-shaerim2

Neturei Karta

Els Neturei Karta (Guardians de la ciutat) és una corrent dins dels Haredim on es veuen a si mateixos com els autèntics ortodoxos. D’aquí neix la rivalitat amb els altres Haredim, principalment, Agudat Israel i Deguel HaTora. Els Neturei Karta consideren que el principal objectiu de sionisme és destruir la religió i el judaisme, i no aproven un Estat d’Israel ja que segons la Torà els jueus no poden governar cap part de Terra Santa perquè Jahovà els va enviar a l’exili, i menys, que Israel sigui un estat laic per tant tampoc respecten a les persones laiques com si fan els altres ultraortodoxos.

haredim-burn-israel-flag

Els ultraortodoxos no serveixen a l’exèrcit (tot i ser obligatori a Israel) perquè va en contra de les seves conviccions, a part, els Neturei Karta afirmen que si hi entressin, atacarien al sionisme. Els ultraortodoxos tampoc voten en les eleccions al parlament israelià ja que la seva implicació amb l’estat és gairebé nul·la.

 

nota El sionisme neix durant el segle XIX a Europa en forma de moviment religiós i cultural a favor de la creació d’un Estat Jueu: Israel.

 

Durant els darrers anys s’han donat a conèixer diferents reivindicacions dels Naturei Karta on han mantingut trobades amb el president d’Iran (Mahmud Ahmadinejad), manisfestacions a favor de l’alliberament de Palestina i contra l’existència de l’Estat d’Israel.

mea-shearim-palestina
Pintada a favor del poble palestí. A sobre la bandera hi diu “Jueu no és sionista” al barri de Mea Sharim.

 

Manifestació a favor de Palestina.

 

quenelle

Fent la polèmica salutació “quenelle” en una manifestació a favor del poble palestí.

 

Cremant banderes de l’estat d’Israel.

 

Totes aquestes accions fan enfadar molt als altres ultraortodoxos ja que al no haver-hi diferències visuals entre ells, dóna mala imatge a tota la resta d’ultraortodoxos.

En els últims anys però, a diferència dels seus pares, els joves ultraortodoxos comencen a ser més oberts amb els laics, l’Estat d’Israel i amb l’exèrcit.

Xarxes socials

 Banderes del dia

Publicitat

Web Hosting