1916-2016 Centenari de l’Alçament de Pasqua

 

Aquest any es commemoren els cent anys de l’Alçament de Pasqua, que va iniciar el procés independentista d’Irlanda del Regne Unit. El 24 d’abril del 1916 la Germandat Republicana Irlandesa, amb L’Exèrcit Ciutadà Irlandès i la Cumann na MBan (Consell de les dones irlandeses) van iniciar una acció conjunta a Dublín, on van ocupar alguns emplaçaments del centre de la ciutat i allà proclamaren la República Irlandesa.

 

easter ireland 1916

 

Es va intentar aprofitar que el Regne Unit estava lluitant a la Primer Guerra Mundial, però la superioritat en nombre i armament dels britànics va parar rapidament l’alçament, tot i que al final es va allargar fins a sis dies. Els líders de la revolta van ser capturats i gairebé tots executats. Arran d’això, l’independentisme va guanyar més força arreu de l’illa, políticament el Sinn Féin (nosaltres mateixos) va guanyar una àmplia majoria d’escons i el 21 de gener del 1919 va declarar la República d’Irlanda. Aquest mateix dia va començar la guerra per la independència d’Irlanda entre l’exèrcit del Regne Unit i les milícies Irlandeses.

L’any 1920 Londres proposa un tractat per Irlanda on s’establirien dos parlaments, un al sud, l’actual Irlanda, i l’altre parlament al nord, per a sis comptats de l’Ulster, on està actualment Irlanda del Nord. Al 1921 la part Irlandesa accepta i firma el tractat de Londres i acaba la guerra, creant-se així la República d’Irlanda.

A partir d’aquí es va iniciar un altre conflicte entre Irlandesos partidaris del tractat que dividia Irlanda i entre els que volien que l’illa continues unida. Comença la guerra civil Irlandesa, que acaba el 1923 on guanyen els partidaris del tractat, per tant Irlanda quedaria dividida.

 

flag centenary

 

Durant tot aquest any es faran actes de tota mena per commemorar aquests fets, exposicions fotogràfiques, debats, o la posada en marxa d’una moneda de 2 euros especial del centenari.

 

Moneda commemorativa Irlandesa amb la inscripció 'Hibernia' que significa l'illa d'Irlanda en llatí.

Moneda commemorativa Irlandesa amb la inscripció ‘Hibernia’ que significa l’illa d’Irlanda en llatí.

 

Google a creat una pàgina web on es pot veure un tour amb els fets de l’Alçament de Pasqua.
https://dublinrising.withgoogle.com/welcome/

Irlanda

Xarxes socials

 Banderes del dia

Publicitat

Web Hosting